Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[SS] Resthea - System jakości nieba

Qentinios

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W trakcie prac nad serwerem odkryliśmy, że zbyt duże skyboxy na słabym sprzęcie powodują dziwne błędy, takie jak przycięcia, nie wczytywanie się niektórych ścian skyboxa, znikanie modeli, czy dramatycznie zwiększone występowanie błędu c++. Aby temu zapobiec, napisałem krótki kod, który umożliwia konfigurację jakości nieba - tzn jakiej jakości obrazy wczyta nasz system zmiennego środowiska.

Czas na parę screenów:

6dd6rt.jpg

g2l6vu.jpg

5dooym.jpg

lacptn.jpg

h2uchk.jpg

Jakość jaką ustawimy jest zapisywana w osobnym pliku konfiguracyjnym (cfg), który jest wczytywany zaraz po załadowaniu mapy.
Dzięki temu będziemy mogli zmienić wartość nawet gdy nie będziemy wstanie się zalogować, bo czasami kiedy eksperymentowałem ze skyboxami 2k+, tak się działo.
Różnicę pomiędzy średnią jakością a wysoką, tak naprawdę widać dopiero na ekranach FULL HD i większych.
Jakość niska zadziała i powinna nie powodować problemów wszędzie.
Jakość średnia powinna działać bezproblemowo na przeciętnym sprzęcie.
Jakość wysoka jest przeznaczona dla użytkowników z lepszymi kartami graficznymi, na słabszych mogą występować problemy.
W sumie to takie nic, ale namawiali mnie żebym pokazał, to pokazuję.

sygnatura2.png

Opublikowano

Bardzo dobre dla graczy o slabym sprzecie. Przy duzych mapach i bardzo dobrej jakosci tekstur gracze musza miec mozliosc wyboru, aby gralo im sie przyjemnie.

Opublikowano

no no proszę nareszcie będzie doskonałe niebo :)

Starałem się wyostrzyć niebo ale udało się to tylko w małym stopniu, jak napisałeś ekran FULL HD - możliwe że przez to już więcej nie da się wyostrzyć, a co z słabszym sprzętem.
Nwm jak to wygląda na innym monitorze, ponieważ jeszcze tego nie testowałem.

1 Pytanie.
Mgła została usunięta? czy ograniczona?

"Mimo wszystko do normalnego życia jest potrzebna nam druga osoba."

Każdy kiedyś musi...

Koniec z MpcForum.pl

Opublikowano

Tutaj na zdjeciu chyba mgla zostala wylaczona, ale w grze normalnie jest.

Nie, akurat była włączona, ale w dalekiej odległości, jak się przyjrzysz, widać.

Starałem się wyostrzyć niebo ale udało się to tylko w małym stopniu, jak napisałeś ekran FULL HD - możliwe że przez to już więcej nie da się wyostrzyć, a co z słabszym sprzętem.

Nwm jak to wygląda na innym monitorze, ponieważ jeszcze tego nie testowałem.

Obrazek wyjściowy musi być w bardzo dobrej jakości w dużej rozdzielczości, bo ze skyboxa 512 nie zrobisz ostrego 1.5k,

Wszystkie skyboxy które mam na Resterze mam w jakości co najmniej 1.5k, a większość nawet 2k, ale dla graczy starczy 1.5k.

2k było by widoczne dopiero przy rozdzielczościach większych niż full hd, więc oceniam że to naprawdę bardzo mały ułamek graczy, a dodatkowe kilkadziesiąt mb do klienta.

sygnatura2.png

Opublikowano

To przypadkiem nie jest zaczerpnięte z jakiegoś niemieckiego priva ? Bo grałem kiedyś na takim niemieckim serwie gdzie podczas odpalania metina pojawiało się okienko i było Niska / Normalna / Wysoka

I przy np jakości Niskiej miałeś podstawowy interface podstawowe podłoża i nic za bardzo nie zmienione gdzie przy Wysokiej były inne tekstury + podłoża + skyboxy więc zdaje mi się że trochę zaczerpnięte z tego priva.

(Trochę mało na temat xD ale przy okazji daje ci pomyśł bo widzę że wam się nudzi na tym Resthea hajsów na dedyka pewnie brak.. ).

05.10.13 23:53 - THE END

wrócę kiedyś...

Opublikowano

To przypadkiem nie jest zaczerpnięte z jakiegoś niemieckiego priva ? Bo grałem kiedyś na takim niemieckim serwie gdzie podczas odpalania metina pojawiało się okienko i było Niska / Normalna / Wysoka

I przy np jakości Niskiej miałeś podstawowy interface podstawowe podłoża i nic za bardzo nie zmienione gdzie przy Wysokiej były inne tekstury + podłoża + skyboxy więc zdaje mi się że trochę zaczerpnięte z tego priva.

(Trochę mało na temat xD ale przy okazji daje ci pomyśł bo widzę że wam się nudzi na tym Resthea hajsów na dedyka pewnie brak.. ).

Nie znam tego niemieckiego serwera, a zrobiłem ten system po tym co zaobserwowałem u nas z ze skyboxami.

Co do rozbudowy systemu o tekstury podłoża itd, nie uważam tego za konieczne, bo u nas to zbyt bardzo nie obciąża klienta.

Co do tego że nam się nudzi, to właśnie nie, właśnie mamy strasznie dużo roboty jeszcze, a czasu mało, zresztą jak zawsze :P.

sygnatura2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...